torstai 3. heinäkuuta 2014

Kahvilla Pariisissa. 2. päivä 12.7.2010

Olin aiemmin katsellut Pariisia ylhäältä esimerkiksi Eiffel-tornista. Nyt päätin mennä Tour Montparnasseen, jossa en ollut käynyt. Hotellin edestä pääsin bussiin 94. Se on varsinainen näköalareitti: Madeleine, Place de Concorde, Seinen yli, Boulevard Saint-Germain, Boulevard Raspail, Rue de Rennes, suoraan Tour Montparnassen juurelle.


Tornitalon edessä olevan rakennuksen alakerroksissa on kauppakeskus. Tour Montparnassen näköalakerros on kerros 56. Hissi näytti, että noustiin 196 metriä. Nousu maksoi 10,50 €. Näköala on hyvä joka suuntaan. Ilma vain oli utuinen. Tulin ottaneeksi liikaa kuvia, niin kuin aina vastaavissa paikoissa. Tässä esimerkiksi yksi. Eiffel-tornin takana häämöttävät La Défensen pilvenpiirtäjät. Oikeassa reunassa näkyy Invalidikirkko.


Seuraava kohde oli Cimetière du Montparnasse, mutta ennen sinne menoa kiertelin Tourin ja hautausmaan eteläpuolella olevia katuja. Vastaan tuli katu, jonka nimikyltistä piti ottaa kuva. Kaikki Asterixin lukijat tietävät, miksi.


Ranskalaiset hautausmaat ovat aivan erilaisia kuin suomalaiset eli kivisempiä. Cimetière du Montparnassella oli karttoja, joista näkyy, minne kuuluisuuksia on haudattu. Etsin Sartren ja de Beauvoirin yhteishaudan. Se onkin aivan pohjoisen pääsisäänkäynnin vieressä. Hautakiven päällä olevat laput ovat bussi- ja metrolippuja.


Sitten taas kävelin, kohti Luxembourgin puistoa, mutta tarkoituksella mutkitellen. Puistossa oli paikallisia asukkaita syömässä eväitään. Palasin Boulevard du Montparnasselle ja kävin syömässä pizzan. Ruuan jälkeen jaksoin taas kävellä, lähdin kohti Saint-Germain-des-Prés -aukiota. Matkalla pysähdyin katselemaan yhden kiintestönvälittäjän ikkunaa. En ymmärrä, miten pariisilaiset hankkivat asuntonsa. Hinnat ovat todella korkeita. Ääriesimerkki: viiden (!) neliön ullakkohuone maksoi 65 000 €. Oli taas lämmin ja Saint-Germainissa löysin Les Deux Magots -kahvilasta vapaan pöydän ja söin jäätelöannoksen. Les Deux Magots on mainittu kaikissa opaskirjoissa entisten (ja nykyisten ?) intellektuellien paikkana. Kahvilaa vastapäätä on Pariisin vanhin kirkko Église Saint-Germain-des-Prés, jonka kävin katsastamassa.

Jalat alkoivat olla niin väsyneet, että menin elokuviin. Valitsin ennestään minulle tuntemattoman George Cukorin kuvan Holiday, pääosissa Katharine Hepburn ja Cary Grant. Teatteri oli Rue des Écolesilla. Elokuvan jälkeen kävelin Seinen rantaan Place Saint-Michelille, jossa on paljon kahviloita. Join yhden oluen. Sen jälkeen bussilla 27 Gare Saint-Lazareen ja hotelliin. Pienen jalkojen lepuutuksen jälkeen kävin vielä bulevardeilla syömässä salaattiannoksen.

(Melkein) yksin elokuvissa
Pariisissa kannattaa käydä elokuvissa. Tarjonta on laaja. Keskiviikkoisin ilmestyy lehti Pariscope, josta löytyy Pariisin kulttuuritarjonta. Lehden elokuvasivut ovat kattavat. Uutuuselokuvat arvostellaan ja muistakin kuvista on lyhyet kuvaukset. Suurin osa elokuvista on dubattu ranskaksi, mutta monet teatterit näyttävät tekstitettyjä versioita. Ne on merkitty v.o. (version original). Kyseisiä teattereita on varsinkin latinalaiskortteleissa. Lippuja myydään suomalaisesta oudolla tavalla. Lehdessä ilmoitettu aika ei ole elokuvan alkamisaika, vaan silloin alkaa lippujen myynti. Itse elokuva alkaa kymmenen - viisitoista minuuttia myöhemmin. Elokuvateatterissa on paikannäyttäjä, joka odottaa saavansa juomarahaa. Nyt, kun kävin katsomassa elokuvan Holiday, meitä katsojia oli lopulta noin 100-paikkaisessa teatterissa peräti viisi. Kukin sai istua, minne halusi, mutta paikannäyttäjä oli silti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti